Piparkakkutalot

Ensin paras vinkki jonka bongasin viimevuonna jostain lehdestä: talojen kokoamisessa kannattaa käyttää hedelmäsokeria tavallisen sokerin tilalla.

Eli kun sulatetulla hedelmäsokerilla liimaa osat yhteen, ei näkyviin jäävä sokeri jäähtyy kauniin vaalean ruskeaksi, se melkeimpä "naamioituu" piparkakkutalon väriin. Ja muistaakseeni makukin oli jotenkin parempi, ei niin "palanut".


Tässä viimevuotinen piparkakku"talomme":

249396.jpg

Eli Bengtskärin majakka. Peruskaavat löytyi viimevuoden joulu-Kotiliedestä, mutta muokkasin niitä aika paljon. Oli muuten suuritöisin koskaan tekemäni piparkakkutalo ja vaikka itse sanon, onnistui aika hyvin :) Aikaisempinakin vuosina olen piparkakkutalon rakennusvaiheessa sisään laittanut valosarjan, mutta tätä majakkaa varten isäni rakensi jotain uutta. Eli majakan lyhtyvaloksi hän teki vilkkuvan valon, valitettavasti sitä ei erotu kuvasta. Ikkunat tein viinikumikarkeista eli tehdessäni majakan osia, leikkasin ikkuna-aukot normaaliin tapaan. Paistettuani osia noin 5 minuuttia uunissa otin peltiä pikkuisen ulos ja ikkuna-aukkoon pudotin silputtua viinikumikarkkia. Näin sain ikkunalasit. Tässä kuvassa näkyy paremmin "lasit".

249398.jpg

Varsinaisen idean sain Pirkan sivuilta; http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/varikkaat-pipari-ikkunat.aspx

Helppo suklaatryffeli

Tämä helppo tryffeliohje on ohjelmasta "Tinan keittiössä", helppo ja hyvää!


Helppo suklaatryffeli
n. 30 kpl
250 g tummaa suklaata (jossa kaakaota yli 50 %)
2 dl vispikermaa
0,5 rkl voita
kaakaota
1,5 dl balsamiviinietikkaa
2 rkl hunajaa
parmesaania ja/tai sinihomejuustoa

Murskaa suklaa ja kiehauta kerma. Kaada kerma suklaan päälle ja sekoita, kunnes suklaa sulaa. Lisää voi. Anna jäähtyä (kolmisen tuntia), kunnes seosta voi muotoilla. Pyörittele suklaasta palloja kylmin käsin (eli huuhdo käsiä välillä kylmällä vedellä tai tee tämä ulkona...), jotka kieritellään kaakaossa. Nosta lautaselle ja jääkaappiin.

Keitä balsamiviinietikasta ja hunajasta paksua siirappia. Tarjoile suklaatryffelit parmesaanipalan ja/tai sinihomejuuston ja siirappitilkan kera.

 

Jouluinen kääretorttu
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 rkl fariinisokeria
1 dl vehnäjauhoja
3 rkl perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhoja
2 tl piparkakkumaustetta
kumoamiseen korppujauhoja

Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 dl maitorahkaa
1 dl luumusosetta
2 tl vaniljajauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kuivat aineet sihdaten. Paista noin 225 asteessa 8 - 10 minuuttia (onko se tosiaan näin lyhyt aika?)

Kumoa kypsä pohja leivinpaperille korppujauhojen päälle. Vaahdota kerma, lisää muut aineet. Levitä jäähtyneelle pohjalle ja kääri rullalle Anna vetäytyä jääkaapissa hetken ennen tarjoamista.