Kerään tänne reseptejä, jotka olen joko itse keksinyt, kuullut jostakin, kehitellyt oman version tai olen ne esim. suomentanut. Lopussa yleisiä vinkkejä tarjoiluun.

 

KISSANVESSAKAKKU

Ohjeen määrä noin 20 hengelle

1 kolmikerroksisen täytekakun valmispohja tai vastaavan kokoinen itse tehty pohja
2 pkt vaniljakerroskeksejä (niitä isoja keksejä)
1 - 1,5 l Fanny-vanukasta tai muuta jämäkkää vanukasta
20 kpl Pätkis-karkkeja
keltaista ja vihreää elintarvikeväriä
Murustele kerroskeksit isorakeisen kissanhiekan kokoisiksi murusiksi, jätä muutama isompikin. Ota erille noin 1 - 2 dl keksimuruja ja värjää nämä keltaisella elintarvikevärillä. Keksien värjääminen on vaikeata niiden kuivuuden takia, mutta lisää väriainetta pikkuhiljaa, jottei tule liikaa väriä. Joissakin merkeissä keltainen elintarvikeväri ei ole tarpeeksi voimakas, tällöin sekoita mukaan hyvin vähän vihreätä väriä.
Murustele kakkupohja ja sekoita murut värjäämättömien keksien kanssa sekaisin. Sekoita vain sen verran että materiaalit menevät sekaisin.

Ota tästä kakkupohja-keksimuru seoksesta noin 1/4 erilleen. Loput sekoita suklaavanukkaan kanssa keskenään. Älä sekoita liikaa, jotta keksimurut eivät murene kokonaan tai vety.

Laita tämä kakkupohja-keksimuru-vanukasseos tarjoiluastiaan ja vähän "painele". Tämän päälle levitä jäljellä oleva keksimuru-kakkupohja seos. Päälimmäiseksi levitä "länteiksi" värjättyjä keksinmuruja.

Sulata Pätkikset 3 - 4 kappaleen satseissa mikrossa, toisia enemmän ja toisia vähemmän. Muotoilin niistä aidomman näköisiä "pötkäleitä". Pari pätkistä sulatin melkein sulaksi, näin sain "ripulimaista" efektiä aikaan. Osan "pötkäleistä" voi vähän varovasti haudata keksimurujen joukkoon.
 

Edellisten juhlien tarjoilua

Tein vakio mokani, eli kiireessä ei tullut otettua valokuvia oikeastaan mistään :(  Tässä kuitenkin muutama kuva.

Eli tehty samasta aineesta kuin aivokakku. Asettelu lautaselle vähän epäonnistui, joten sormet ovat vähän kierot... Käsimuottia ei tietääkseeni ole ostettavissa Suomesta.

Tässä kaksi vieraamme herkkua. Etualalla oleva kakku on ns. perus valkosuklainen kakku, johon sabluunan avulla päälle pursotettu kaakaojauhetta.

Taustalla näkyvät mustat hyytelökakut ovat salmiakkikossuhyytelöitä. Eli aineina vain liivatelehtiä ja kossua. Olivat todella hyvän näköiset ja aivan ihanan kirpakat. Tikuissa olevat tekstit: vain yli 18 vuotialle, myrkyllistä, vain aikuisille.

Aivokakku

 

 

 

Kokemus opettanut etten minä ja liivate sovi yhteen, joten päätin suosiolla tehdä tämän aivohyytelökakun valmiista aineesta.


Tämä ohje on hyytelökakulle, jonka väliin tulee punaista hilloa

 

Aivomuotti

2

 pkt Dr. Oetkenin pannacotta-vanukasaineita

8 dl kermaa (myös nämä kevyt "kermat" käyvät tähän)

8 dl maitoa

mansikka- tai vadelmahilloa noin 2 - 3 dl

 

Kiehauta ohjeen mukaan 4 dl kermaa ja 4 dl maitoa, ota kattila pois tulelta ja vatkaa 2 pussia vanukasainetta kermamaidon sekaan (eli käytä koko paketti kerralla). Jäähdytä ainetta kattilassa noin tunnin esim. viemällä se ulos (ohjeen 10 minuuttia ei riitä). Sekoita muutaman kerran jäähdytyksen aikana.

Tue aivomuotti hyvin, esim. pyyhkeen avulla toiseen astiaan. Kaada vanukasaine siihen. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 10 tuntia.

 

Tee uusi satsi vanukasta. Itse laitoin tähän koko paketin eli 4 dl kermaa, 4 dl maitoa ja 2 pussia vanukasainetta. Laita jäähtymään tunniksi.

 

Kaavi muotissa hyytyneen hyytelön keskelle haluamasi kokoinen kolo hillolle. Ole tarkka, ettet kaavi liian syvältä (hyytelö voi mennä rikki). Jätä hyytyneen vanukaan reunoille vähintään 3 cm:n reuna. Lisää koloon hillo. Kaada päälle tämä uusi satsi vanukasta, älä täytä muottia aivan täyteen, vaan jätä noin 2 cm:n reuna. Tästä satsista jäi noin 3 dl vanukasainetta yli, joten laitoin sen toiseen astiaan…

 

Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään tuon 10 tuntia. Tämä siksi, että kaadettaessa kakkua lautaselle, siihen tulee hillon takia "jännitteitä" ja jos hyytelö on liian löysä, pinta repeytyy (katso kuvaa alempana olevasta kohdasta: tuplaepäonnistunut aivokakku).

 

Ennen kumoamista hytkyttele varovasti muottia edestakaisin, tällöin hyytelö irtoaa muotista. Kumoa kakku tarjoilulautaselle. Vanukasaineen mukana tulleeseen karamellikastikkeeseen lisäsin reilusti punaista väriainetta ja sen jälkeen kaadon kastikkeen kakun päälle. Ennen tarjoilua halkaisin kakun niin, että punainen hillo tuli näkyviin.

 

Voit toki tehdä kakun pelkästä vanukkaasta, jolloin voit valmistaa koko satsin vanukasta kerralla ja tällöin voit kokeilla värjätä "aivomaisemmaksi". Anna kuitenkin jähmettyä jääkaapissa vähintään 10 tuntia, mieluiten yli.

 

Jos mahdollista kokeile kakun valmistamista ennen juhlia. Seuraavassa kuvassa syy…

 

Tässä kuva tuplaepäonnistuneesta aivokakusta:

 

 

Yritin siis värjätä vanukasainetta vähän aivomaisemmaksi eli vihertäväksi. Ensimmäinen satsi onnistui hyvin, mutta toiseen satsiin tuli liian paljon väriainetta ja eron kyllä huomaa (väriainetta tarvitaan todella vähän, joten annostelu on vaikeaa). Samoin annoin olla kakun jääkaapissa yhteensä vain noin 8 tuntia ja heti kumoamisen jälkeen pinta repesi…

 

Tietääkseni aivomuottia saa Suomesta vain Bake & Party nettifirmasta (bakeandparty.com). Täältä saa myös erikoisia väriaineita; mustaa, oranssia, sinistä, yms.

 

 

Eikö näytäkin herkullisilta nämä patonginpalat?

Aikaa säästääkseeni käytin näihin kaupasta ostettuja esipaistettuja patonkeja. Ennen paistamista nehän pitää kostuttaa vedellä. Eli noin 1 desiin vettä lisätään väriainetta niin että väri on tarpeeksi "syvä" ja tällä vedellä kostutetaan kokonaiset patongit. Leikkaa paloiksi uunista ottamisen jälkeen. Tässä olen käyttänyt mustaa, punaista ja vihreätä väriainetta.

 

Noitabooli

Eli ihan perus mehukatti-päärynämehuun olen lisännyt vähän vihreätä elintarvikeväriä värin syventämisen takia. Boolimaljan keskelle laitoin Ikean maljakon johon kuivajään. Kun kuivajään päälle kaataa vettä, niin efekti on näin sumuinen. Huom! Kuivajäätä ei kannata laittaa suoraan juotavaan booliin, koska pienenkin palan joutuessa nieluun se aiheuttaa suurta vahinkoa. Samoin sitä ei saa koskea paljain käsin.
Kuivajäätä pääkaupunkiseudulla myy Aga.

Kurpitsaa kaivertaessa säästä siemenet ja paahda niistä herkullista naposteltavaa.

 

 

Paahdetut kurpitsan siemenet

 

1 ½ kupillista kurpitsan siemeniä

2 tl sulatettua voita

1 tl suolaa

 

Puhdista siemenistä rihmat, älä huuhtele niitä. Sekoita astiassa voi ja suola ja lisää kurpitsan siemenet. Laita siemenet leivinpaperin päälle niin että ovat mahdollisimman vähän päällekkäin.

 

Laita pelti 150 asteiseen uuniin. Paista noin 35 - 45 minuuttia, kunnes ovat kauniin ruskeita. Voi muutaman kerran käännellä siemeniä paistamisen aikana. Uunista otetut siemenet ovat todella kuumia, eli jäähdytä ne huolella.

 

 

 Muita vinkkejä:

 

- Helppo ja yllättävän näyttävä Halloween tarjoiltava on nakit. Keitä nakkeja tavallista kauemmin, jolloin

niiden pinta alkaa muuttua "epätasaiseksi". Lado nakit riviin, laita "kynsiksi" esim kurpitsan siemeniä

tai valkosipulin viipaleita. Pursota "sormien" juureen reilusti ketsuppia.

 

 

-  Tavallinen pastasalaatti mustasta pastasta tai perunasalaatti blue kongo –perunoista (se sininen peruna). Voit myös keittää tavallisen pastan esim. punaiseksi värjätyssä vedessä. Sävystä ei tule tällöin kovin "syvä" mutta ainakin näyttää vähän epäilyttävältä.

 

 -  Tarjoile lepakon siipiä eli broilerin siipiä. Marinoi ne tummassa kastikkeessa, jolloin niiden pinta

tummuu paistamisen aikana.

 

- Laita sisäelimiä tarjolle. Kun valmistat ne ohjeiden mukaisesti, ovat jopa syötäviä mutta aika kammon

näköisiä. Naudan kielen keitto-ohje löytyy mm seuraavasta linkistä. Itse laitan kielen pöytään

kokonaisena ja kastikkeen erikseen.

http://www.yhteishyva.net/ruokamaailma/reseptit/paaruoka_d_k/fi_FI/keitetty_kieli_kastikkeessa

 

-  Sulata noin 1 dl voita ja värjää se punaisella elintarvikevärillä. Valmista popcornit tavalliseen tapaasi.

 Niiden ollessa vielä lämpimiä kaada punainen voisula niiden päälle. Pari feikkisilmää tekee hyvän

 efektin.

 

- Jäät voi tehdä esim. laittamalla jääpalamuottiin värjättyä spriteä tai muuta boolissa käyttämääsi

nestettä (vesijäät "vesittävät" boolin) ja tiputella mukaan Hallwoeen aiheisia karkkejä (pääkalloja, matoja

jotka tulevat jääpalan yli, jne).

 

- Täytä punaisella mehulla ohut, hyvin pesty kertakäyttöhanska ja laita se pakastimeen reiluksi

vuorokaudeksi. Irrota hansikas varovasti jään päältä ja laita jää booliin.

 

- Agalta saatavalla kuivajäällä tulee kiva efekti booliin. Koska kuivajää on vaarallista, ei sitä kannata

laittaa suoraan booliin, vaan esim. boolimaljan keskelle laittaa toisen astian, johon jäät laittaa. Kun päälle

kaataa vettä, tulee efekti (katso kuva Halloween kuvista).

 

- Astioissa kannattaa noudattaa väriteemaa. Jos astiat ovat hyvin eri värisiä, kääri ne vaikka

alumiinifolioon. Yleensäkin alumiinifolio sopii Halloweeniin.

 

- Pese hyvin muovisia hämähäkkejä, irtosilmiä, yms inhokamaa ja laita niitä ruokien koristeeksi

 

- Ihan peruspiirakastakin saat halloweeniin sopivan kun sekoitat taikinaan  tai piirakan täytteen nesteeseen esim. punaista tai vihreää elintarvikeväriä. 

 

 

 

 

 

 

En itse ole tehnyt näitä, mutta joskus on näitä tehtävä!
 
Eerien silmät
 
 
noin 70 - 90 kpl
 
 
 
 
sitruunatiivistettä maun mukaan
2,4 dl vettä
1,2 dl pieniä vaahtokarkkeja
2,4 dl ananasmehua
230 g tuorejuustoa (philadelphian tyyppinen)
2,4 dl majoneesiä
 
 
 
Laita vähintään 1,5 l:n kattilaan 2,4 dl kylmää vettä ja sekoita liivatejauho siihen. Anna seisoa noin 5 minuuttia ja sen jälkeen kiehauta koko ajan sekoittaen. Käännä levyä pienemmälle, lisää vaahtokarkit ja sekoita kunnes sulaneet. Ota kattila pois tulelta, lisää ananasmehu ja tuorejuusto. Sekoita hyvin. Lisää jäähtyneeseen massaan majoneesi.
 
Käyttäessäsi jääpalamuottia (josta tulee puolipallon muotoisia) tai esim tryffelimuottia, rasvaa muotin pinta hyvin kevyesti esim. öljyllä, laita massa tiiviisti muottiin ja jääkaappiin hyytymään. Muuten laita massa lasiseen astiaan, peitä talousmuovilla ja jäähdytä kunnes massa on niin jähmeätä että siitä voi muotoilla silmäpalloja. Käytä muotoiluun meloonikauhaa (eli jäätelökauhan näköistä, mutta pienempää). Ota kauhalla massasta palloja ja laita ne laakeaan astiaan odottamaan koristelua.
 
 
Silmäterän tekemiseen tarvitset ohuen pensselin ja ainakin kahta eri väriä nestemäistä elintarvikeväriä; mustaa sekä iiriksen väristä. Voit joko maalata värillä "silmämunan" päälle silmän kokoisen alueen tai voit varovasti kastaa sen väriin (älä kasta liian "syvälle" ettei silmästä tule liian isoa). Kun ensimmäinen väri on kuivunut, maalaa päälle mustuainen ja tarvittaessa viivoja.
 
Näissä kuvissa on vähän eri versioita "silmistä" Brittan tekemänä.