Itse juon joulunaikaan meileläni kuumia juomia, kuten monet meistä. Tässä tosin yksi poikkeus


Nalifka

Nalifka on virolainen perinnejuoma ja tämän ohjeen olen kopsannut Mysi Lahtisen joulukirjasta. Muutaman kerran tein tätä tavallisesta vodkasta ja vuonna 2005 ensimmäistä kertaa tein osan vaniljavodkaan. Tämä kokeilu oli niin onnistunut, että tänä vuonna tein koko satsin siihen.

Nalifkan ainekset ovat yksinkertaiset: kypsiä kirsikoita ja vodkaa (40 %). Siihen ei tule ollenkaan sokeria, vaikka maun perusteella niin voisi luulla.

Nalifkan valmistus kannattaa aloittaa silloin kun kirsikat ovat parhaimmillaan, eli yleensä heinäkuussa. Poista kypsistä kirsikoista kivet ja lado ne tiiviskantiseen säilykepurkkiin. Kaada päälle vodkaa niin paljon kun purkkiin mahtuu. Anna tasoittua pari päivää ja tarvittaessa kaada lisää vodkaa kirsikoiden päälle, niiden tulisi olla kokonaan vodkan peitossa.

Asetä säilykepurkki aurinkoiselle paikalle ja kääntele purkkia muutaman päivän välein. Marraskuun alussa siirrä astia/astiat pimeään eli käytännössä komeroon. Muutamaa päivää ennen jouluaattoa siivilöi neste. Jos haluat kirkasta juomaa, kannattaa se siivilöidän viininvalmistuksessa käytettävien suodattimien läpi (tavallinen suodatinpaperi ei päästä nestettä kunnolla läpi).

Itse juon Nalifkan aina jääkylmänä, mutta se kuulemma maistuu myös huoneen lämpöisenä.

253290.jpg

Tässä tämän vuoden Nalifka-satoni; 9 litraa kirsikoita ja 4,7 litraa vaniljavodkaa. Kuten kuvastakin näkyy astiat eivät ole aivan täynnä; kirsikat "kutistuvat" ja en tainnut latoa astioita aivan täyteen. Juoman pintakin on vähän vajonnut, mutta pitäähän sitä laatua tarkkailla...

Tätä satsia ei meidän perhe aio juoda yksin. Annan tänävuonna lahjaksi pullolliset Nalifkaa naapureille ja työkavereille. Tosin en raaski antaa kovin isoja pulloja...

 

Perinteisen glögin kilpailijaksi ainakin meidän perheeseen on tullut eggnog eli

MUNATOTI

<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />6 dl maitoa

kanelitanko

vaniljatanko

5 mausteneilikkaa

4 munan keltuaista

1 dl sokeria

1 – 2 dl konjakkia, rommi tai viskiä

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Pinnalle:

1 dl kermaa (toti maistuu hyvältä myös ilman tätä)

muskottipähkinää, kanelisokeria tai espressojauhetta

 

Kuumenna maitoa ja mausteita 10 minuuttia, älä keitä. Siivilöi mausteet maidosta.

Sekoita sokeri ja keltuaiset ja lisää seos maitoon. Kuumenna, mutta älä keitä.

Lisää alkoholi ja kaada juoma pieniin laseihin. Nostele pinnalle kermavaahtoa ja ripota päälle muskottia, kanelisokeria tai espressojauhetta.

 

Muutama vinkki:

-         Jos laitat mausteneilikat teesiivilässä (sellaisen ”kaksi verkkolusikkaa vastakkain” näköiseen) maitoon, on ne helpompi poistaa.

-         Laita alkoholi tarjoilulaseihin (noin 2 – 4 cl/lasi). Tällöin ei lapsille tarvitse keittää omaa annosta munatotia.

-         Minä en ainakaan saa eroteltua keltuaisia valkuaisista täydellisesti ja kun valkuaista joutuu kuumaan nesteeseen, se ”hyhmääntyy”. Näitä hyhmiä ei ole kovin kiva juoda. Joten kaadan  munatotin laseihin aina pienen siivilän läpi, jolloin hyhmät jäävät siihen.

-         Minä en ainakaan saa eroteltua keltuaisia valkuaisista täydellisesti ja kun valkuaista joutuu kuumaan nesteeseen, se ”hyhmääntyy”. Näitä hyhmiä ei ole kovin kiva juoda. Joten kaadan  munatotin laseihin aina pienen siivilän läpi, jolloin hyhmät jäävät siihen.