Tänne kerään vinkkejä Halloween koristeluun sekä kuvia tekemistäni koristeista.

'Kutistetut omenapäät

Alkuperäinen ohje kuvineen löytyy linkistä:

http://www.fabulousfoods.com/recipes/misc/appleheads.html

Isoja omenoita

kokonaisia neilikoita

muutama riisinjyvä

 

noin 1 - 2 dl sitruunamehua

2 - 3 tl suolaa

 

kuori iso omena, poista omenaporalla keskikohta (siemenkota) ja kasta omena sitruunamehuun, johon lisätty suola (estää pilaantumisen ja liiallisen tummumisen). Käytä perunankuorimisveistä tai pientä vihannesveistä kasvojen, silmien, suun ja korvien muotoilemiseen (muotojen leikkaamisen jälkeen kastoin omenan uudelleen sitruunamehuun). Jos piirteet eivät ihan "onnistu" ei haittaa, koska ne muuttuvat tai häviävät omenan kuivuessa. Muutenkaan ei kannata lisätä pieniä yksityiskohtia, ne vain häviävät omenan kuivuessa.

 

Laita silmiksi kokonaisia neilikoita ja hampaiksi riisinjyviä (työnnä ne tarpeeksi syvälle). Tein itse viimevuonna muutaman ilman riisihampaita ja niistä tuli myös upeita.

 

Aseta omenat lämpimään ja kuivaan paikkaan mielellään jonkunlaisen ritilän päälle (jotta kuivaava ilma pääsisi tasaisesti vaikuttamaan) ja suihkuta päälle vähän ötökkämyrkkyä (muuten ne keräävät pieniä kärpäsiä).

 

Kuivumisen aikana katso omenoita muutaman kerran ja tarvittaessa muotoile piirteitä. Voit nopeuttaa kuivumisprosessia laittamalla omenat uuniin (lämpötila max 50 astetta) ja jätä uunin luukku vähän auki (ohjeessa ei sanottu aikaa...) Vaikka käyttäisit uunia, prosessi kestää useita päiviä ja ilmakuivatuksella 2 - 3 viikkoa.

 

 

 

Hautakivet

Poikani pukeutuu tänä vuonna haudankaivajaksi, joten päätin tehdä Kalmiston. Sinnehän tarvitaan muutama hautakivi...

Eli rappuu välitasanteelle tein mustasta paperisilpusta "ruohomaton", pari hautakiveä, piikkilankaa (tehty paperinarusta). Hautakynttilään löysin ledvalon, joka lepatti.

Ideana on että juhlapäivän päiväyksellä kaiverrettua hautakiveä poika pitää kädessään ja tarjoaa sitä "alennuksella", kun kerran tuli kaiverrettua päiväyskin.

Hautakivet on tehty styroxista jonka leikkasin tavallisella keittiöveitsellä. Hautakivien kooksi tuli noin 35 - 40 cm x 50 - 60 cm (pienemmätkin olisivat olleet ihan hyviä). Tästä tulee älyttömästi sotkua ja onneksi tein tämän vaiheen kylpyhuoneessa. Hautakivien muotoon leikkauksen jälkeen kaiversin niihin tekstit ja maalasin ne kullalla.

Kuten kuvasta huomaa, niin tein apuviivoja ja kokeiluja. Nämähän peittyvät myöhemmin maalin alle. Ennen maalausta ruuvasin jokaisen pohjaan koukun, josta maalatut kappaleet oli helppo ripustaa kuivumaan. Pohjamaaliksi ostin mustaa maalia, jolla maalasin kaksi kerrosta. Pohjamaalia meni noin 6 dl styroxin huokoisuuden takia. Päälikerrokseksi laittamaani kivimaalia tuli myös kaksi kerrosta. Pohjamaali kuivui kerrosten välillä noin 2 tuntia ja sen jälkeen annoin kuivua kunnolla ennen kivimaalilla maalaamista eli noin vuorokauden. Kivimaalikerrosten välissä kuivumisaika oli myös 2 tuntia.  Maalien pitää olla ehdottomasti vesiliukosia, koska muut maalit "syövät" styroxia.

Tämä projekti osoittautui yllättävän monivaiheiseksi, hankalaksi ja kalliiksi: styrox, tela, pensseli ja maalit  yhteensä noin 40 €, mutta ovatpa sitten käytössä monta vuotta... Käyttämääni kivimaalia oli myynnissä vain askartelukaupoissa ja niiden osuus hinnasta oli noin puolet. Styrox oli 5 cm paksua eli hautakivistä tuli kokonsa puolesta aitojen kokoisia.

Hautakivet tuen pystyasentoon tavallisella metallihenkarilla, eli leikkaan siitä kaksi noin 15 cm pitkää palaa/hautakivi, taivutan niihin kulman ja toinen pää hautakiven pohjaan.

Tienviitta

Eli tein koneella eri kirjasintyyleillä kylttejä: kyöpelinvuori, Salem, Bates-hotelli ja siihen pikkukyltti huoneita vapaana, hautausmaan toimisto, kalmisto (ne jotka ovat tunnistaneet minut, tajuavat tämän kyltin "vitsin"...). Käärin sinipiian varren ympärille mustaa kreppipaperia. Kyltit kiinnitin sinitarralla varteen kiinni ja huipulle Pilailupuodista ostetun korpin.

 

Tämän ohjeen löysin Better Home and Gardens:in (bhg.com) Halloween sivuilta:

Aterimet silmillä

Tarvitset aterimia, jotka tehty teräksestä. Itse käytin tähän mustaa Fimo soft massaa ja erikokoisia "liikkuvia" silmiä.

Muotoile Fimoa käsissä niin että massa notkistuu selvästi. Leivo siitä levy, noin 4 mm paksu. Kääri se tarkkaan aterimen kädensijan ympärille niin ettei jää ilmakuplia. Paina massaan erikokoisia silmiä, joko niin että ovat yksinään tai parina (kumpikin vaihtoehto alla). Lämmitä uuni 130 asteiseksi ja laita aterimet uuniin noin 25 - 30 minuutiksi.

Muutama ensimmäinen versio meni aika pipariksi: silmien pohja pullistui, joten se ei pysynyt massassa kiinni. Toisella kerralla painoin silmät syvemmälle massaan, mutta silloin "paistettaessa" massa repeytyi. Eli jos silmä pullistuu ulos paiston aikana, irroita se heti uunista ottamisen jälkeen pois ja liimaa tilalle toinen. Atarimet kannattaa pestä käsin niin ettei mustaan massaan osu vettä.

 

Tämän idean bongasin joltain jenkkiläiseltä nettisivulta:

Pyyheliina "laatat"

Printtasin ulos kaksi sopivan kokoista lepakon kuvaa. Piirsin PowerPointilla mustat laatikot, joihin kirjoitin valkoisella "puhtaat kädet" ja punaisella "veriset kädet". Printattuani ne ulos, liimasin laatikot lepakoiden päälle ja kopion värikopiokoneella. Helpomminkin voisi tämän tehdä mutta menin mistä aita oli matalin... 

 Löysin sattuman kautta täysin mustia pyyhkeitä, Kaupoissa myynnissä joitakin mustia pyyhkeitä, niissä tosin usein joitain värillisiä kuviota. Hyvä efekti tulee myös laittaessa "veriset kädet" kyltin alle punainen pyyhe ja "puhtaat kädet" kyltin alle valkoinen pyyhe.

 

Teen melkein joka vuosi uuden kranssi oveen Halloweeniksi. Vuonna 2005 ja 2006 se on tälläinen:

Ei niin pelottava tällä kertaa. Koivunrisuista tein kranssipohjan, jonka maalasin spraymaalilla mustaksi. Erivärisistä paperinaruista "rusetti", sinnetänne muutama liikkuva silmä, hämähäkin seittiä, miniluuta, kurpitsa, yms. aiheeseen sopiva koriste.

 

Päivä vuoden 2005 juhlien jälkeen. Jätän koristeet yleensä muutamaksi päiväksi esille.

 

Oikeaan tunnelmaan tarvitaan oikeastaan aika vähän: väreihin sopivia kynttilöitä, aiheeen sopivia kynttilänjalkoja. Itse esim. käyn ostamassa erilaisilta kirppareilta mustia kynttilänjalkoja, hinta yleensä 0.50 - 2 €. Halloween koristelun ajaksi poistan ylimääräiset koristeet ja esim. allaolevassa kuvassa olevan hyllykön päällä on normaalisti 6 kukkaruukkua, jotka vien makuuhuoneeseen piiloon.


Maljakkoon muutama mustunut oksa, mustissa kynttilänjaloissa oransseja kynttilöitä, pari koristekurpitsaa ja hylly peitetty mustalla kankaalla. Takana näkyvä verkko ostettu Helsinkiläisestä Lohikari Oy:stä (somistustarvikkeita myyvä liike). Löysin yhden kangaskaupan loppuunmyynnistä lehtiaiheista mustaa ohutta verhokangasta ja ostin sitä 10 metriä. Kankaalle ei tarvitse tehdä muuta kuin kiertää verhotangon ympäri.

 

Kotihaamumme Edvartti:

Osti karnevaalikauppa Aprillista superlonista ja kumista tehdyn pääkallon. Leikkasin jäykähköstä rautalangasta viisi pätkää (15 - 20 cm, vähän eripituisia), käärin niiden päihin ensin vähän pumpulia ja päälle sideharsoa pitämään pumpulit paikallaa. Työnsi pehmustetut rautalangat valkoisen puuvillakäsineen sormiin ja lisäsin pumpulia kämmenten kohdalle. Palakaupasta löytyi tosi edullinen 1,5 x 3 metrisen harsomainen kangas, jonka taitoin pitkältä sivulta kaksinkerroin. Keskelle taitosta asettelin pääkallon,  noin 25 cm reunoista kädet. Käsien ja pääkallon läpi siimat, joista Edwartti ripustetaan kattoon. Myös helmaan kiinnitin pari siimaa, jotta tulisi tuo lentämisefekti.

 

Ervasti:

Ervasti on meidän oma variksenpelätin. Joulukuusenjalkaan kiinnitetty lankku, jonka poikki menee toinen lankku. Päänä muovinen kurpitsa, jossa sisällä vilkkuvalo (kiinnitetty lankun ympärille pyöritetyllä rautalangalla. Pukuna tässä kuvassa pojan edellisvuoden Ankeuttajan puku. Hihansuiden ja kaula-aukon peitteenä meriheinää. Ervasti on yleensä meidän rappukäytävässä, välitasanteella ennen meidän ovea. Toisessa kädessä olevassa kyltissä lukee "varoitus, lähestyt Halloween aluetta". Kiinnitän pukuun hämähäkkejä ja muita ötököitä. Käsien ja vartalon ympärille kiedon vielä paperilangasta tehdyn 2 metrin rautalangan (Pilailupuoti ja Punanaamio).

 

Kurpitsan kovertaminen on helpompaa kuin luulisi, tosin erittäin sotkuista...

 

Koska harrastan myös Tiffany-töiden tekemistä, tälläinenkin piti tehdä...

¨

 

Olen tehnyt pari varoituskylttiä, ensimmäinen näistä on ovessa ja toinen oli ovea edeltävällä välitasanteella olevan Ervasti -variksenpelättimen "kädessä"

 

 

      Teen myös Halloween-puun: etsin metsästä pudonneen ison oksan, mieluiten mustuneen (jokamiehen oikeushan ei salli elävien puiden katkaisua tai oksien irroittamista: Laitan sen tukevaan ruukkuun ka koristelen oksat kuivuneilla marjoilla, valosarjoilla, jne. Viimevuonna tuli niin kiire että ehdin laitaa vain valosarjan.

 

Yleisiä vinkkejä koristeluun ja tunnelman luontiin:

-    Hyvä yksinkertainen tapa tunnelman luomiseksi on oikeanlainen musiikki. Muutamassa pilailukaupassa myydään Halloween -cd:tä johon äänitetty esim. suden ulvontaa, kahleiden kilistelyä, tuulen ääntä, kirskuvia ovia, jne. Meillä tämä cd soi hiljaisella koko illan eteisen kaappiin piilotettuna. Juuri kuuntelen urkumusiikkia (lainasin cd:n kirjastosta), sopii hyvin pojan haudankaivaja-asuun.

-     Kerää pihlajanmarjaterttuja ja marja-aronian mustia marjoja noin kuukautta ennen juhlia ja anna niiden  kuivua ilmavasti (eli ei esim. muovipussissa). Marjat kuivuvat kivan ryppyisiksi ja "rumiksi". Jos haluat oransseja marjoja,  kerää ne jo elokuun puolella. Jos haluat punamustia marjanippuja, niin sido aronian marjanippuja pihlajanmarjaterttujen kanssa yhteen esim rautalangalla ennen kuivattamista. Koristele marjoilla esim. ruokapöytää, hyllyjä. Tänä vuonna ajattelin laittaa marjoja myös Halloween -puuhun. 

 

 

-     Vähäntehoiseen lamppusarjaan kiinnitän joka toiseen lamppuun oranssin ja jokatoiseen mustan silkkipaperin palan (noin 15 x 10 cm). Kiinnittäminen onnistuu parhaiten saman värisellä noin 8 cm pitkällä piippurassilla. Itse olen tehnyt tämän viritelmän moneen lamppusarjaan, eikä ole esim. polttanut paperia. Lamppusarjoja ripusta esim. eteiseen ja Halloween-puuhun.

 

-     Asettele esille paljon kynttilöitä, teeman väreinä musta, oranssi ja myös punainen. Tiimaristä löytyy usein udullisimmat. Vaihda lamput värillisiksi (ovat tosin melko kalliita…). Muista kynttilöiden kanssa paloturvallisuus.

 

-     Käytä kaikki mustat kankaat pöytäliinoiksi, hyllyjen päälle, verhoiksi, yms. (esim. Eurokankaassa myydään tosi edullista mustaa kangasta kilotavarana).

 

-     Musta jätesäkki on monikäyttöinen, esim. leikattuna auki siitä tulee hyvä, kosteuden kestävä pöytäliina  ruokapöytään.

 

-     Hämähäkkejä ja –seittejä myydään melkein kaikkialla Halloween-aikaan. Laita ötököitä yllätyksellisiin paikkoihin, parhaiten pysyvät kiinni sinitarralla. Meillä niitä on esim. vessan nupissa, vesihanoissa, lampuissa, seinillä, ovissa, ruoka-astioissa, jne.

 

-     Koristele jo rappukäytävää/ulko-ovea. Meillä on ollut monena vuonna kurpitsapäinen variksenpelätin Ervasti (kuva Halloween kuvia ja ohjeita) rapputasanteella ja ulko-ovesta lähtien hämähäkkejä ja muita ötököitä (asumme 3:ssa kerroksessa).

 

-     Kurpitsan kaivertaminen on yllättävän helppoa, tosin työlästä (aikaa menee noin 1 ½ - 2 h ja sotkuista! Netistä löytyy paljon ohjeita ja malleja.

 

-     Laita siimaa roikkumaan noin metrin pätkissä esim oviaukkoihin. Siimaa kannattaa laittaa aika tiheästi, sehän ei näy mutta hämärässä kulkiessa ei oikein tiedä mikä koskettaa…

 

-     Kerää metsästä kuivuneita oksia, joissa voi olla lehtiä vielä tallella (jokamiehen oikeuksiin ei kuulu elävien puiden  katkaisu). Kerää myös mustuneita lehtiä, joita voi ripotella pöydille, hyllyille, kiinnittää seiniin sinitarralla, jne.

 

-     Vähäntehoiseen lamppusarjaan kiinnitän joka toiseen lamppuun oranssin ja jokatoiseen mustan silkkipaperin palan (noin 15 x 10 cm). Kiinnittäminen onnistuu parhaiten saman värisellä noin 8 cm pitkällä piippurassilla. Itse olen tehnyt tämän viritelmän moneen lamppusarjaan, eikä ole esim. polttanut paperia.